Diamant-groep logo
Voor
werkgevers
Voor
werkzoekenden
Voor
verwijzers
Foto van weesfietsen bij centraal station Tilburg

AFAC verwijdert 1700 weesfietsen van oude stalling bij treinstation Tilburg

Tilburg heeft een gloednieuw ‘fietshotel’ aan de noordzijde van het treinstation en dus moet de oude stalling leeg. Een flinke klus want er bleven maar liefst 1700 fietsen verweesd achter. Wat is hun lot?

Medewerkers van de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) zijn deze dagen druk bezig met het verwijderen van de fietsen van de oude onbewaakte fietsenstalling aan de zuidzijde van het treinstation. Ze zagen sloten open met de slijptol en voeren de fietsen met tientallen tegelijk af naar het fietsdepot.

Verhuizing naar Bredaseweg

De meeste fietsen komen terecht in het nieuwe depot, al staan er nu nog op de bekende locatie aan de Koopvaardijstraat bij de Piushaven. De AFAC verhuist namelijk per 1 augustus naar het voormalige pand van Carpetright aan de Bredaseweg. De fietsen worden geregistreerd en in de database gezet van verlorenofgevonden.nl. Fietseigenaren kunnen hun rijwiel gratis op komen halen met de fietssleutel en een geldig identiteitsbewijs.

Het aantal achtergelaten fietsen maakt indruk. Zijn eigenaren überhaupt wel op de hoogte van de ruiming? Volgens teamleider fietsbeheer Tilburg Anton Adams van AFAC is er in ieder geval alles aan gedaan om mensen op de hoogte te brengen. ,,De gemeente heeft borden neergezet en net als NS en NedTrain gewaarschuwd op social media.” Vanwege de grootscheepse actie en corona is toch besloten coulant te zijn, eigenaren hoeven niet te betalen als ze hun fiets ophalen.

Het is echter maar de vraag of dat er veel zullen zijn. Adams herkent de nodige exemplaren. ,,Veel fietsen die we aantreffen staan er al maanden of langer, die zijn gewoon achtergelaten.” De fietsen blijven drie maanden in beheer van AFAC, daarna vervallen de rechten van de eigenaar. Adams: ,,Daarna kijken we waar ze goed gebruikt kunnen worden. La Poubelle, Stichting Leergeld, Vluchtelingenwerk, dat soort instanties. Sommige fietsen knappen we op en gaan weer de verkoop in.”

Swapfiets

Opvallend zijn ook de tientallen ‘swapfietsen’ met blauwe band die zijn aangetroffen. Volgens Adams worden deze fietsen tegen een vergoeding weer afgeleverd bij die organisatie, zodat ze hun fietsen weer terug hebben. Swapfiets zelf is verbaasd dat zoveel fietsen blijven staan. ,,Over het algemeen zijn Swapfietsen juist geen zwerf- of wrakfietsen, simpelweg omdat mensen betalen voor een abonnement en onderhoud.”

Vernielingen en diefstal

De ‘weesfietsen’ aan de zuidzijde van het station maken plaats voor een tweede fietsenstalling zoals die aan de noordzijde. Die stalling moet in de zomer van volgend jaar opgeleverd worden. Een hele verbetering, meent Adams. ,,In de oude stalling waren regelmatig vernielingen en ook diefstal was een probleem. Het was toch een beetje vrijheid blijheid. Nu hebben we de bewaakte fietsenstalling aan de noordzijde waar je een dag gratis kunt parkeren en de beheerde stalling op het  Burgemeester Stekelenburgplein.”

Bron: Brabants Dagblad

 

Disclaimer - Algemene verkoopvoorwaardenPrivacystatement - Toegankelijkheid - © 2021 Diamant-groep