Diamant-groep logo
Voor
werkgevers
Voor
werkzoekenden
Voor
verwijzers
Foto van wijkreiniger die de binnenstad schoonhoudt

De man die onze straten zo schoon houdt

Heb jij je ooit afgevraagd hoe en door wie onze straten zo schoon blijven? Ik wel! Daarom sprak ik af met een van onze wijkreinigers: Joost Geboers.

Ik liep door het centrum en had net nieuwe schoenen gekocht voor de halve prijs in de uitverkoop. Fantastisch, toch? Er speelden verschillende straatmuzikanten vrolijk op hun muziekinstrument, het zonnetje scheen en de straten waren, zoals altijd, brandschoon. Daar mogen we Joost Geboers voor bedanken!

Jongensdroom

Joost Geboers, 43 lentes jong, is gelukkig getrouwd en vader van twee prachtige kinderen. Als klein jongetje droomde Joost ervan om vrachtwagenchauffeur te worden. Die droom ging in vervulling en in 2000 begon hij met werken bij Brabant Afval Team (BAT). Na een jaar gewerkt te hebben als vrachtwagenchauffeur moest hij vanwege reorganisaties, samen met veertig collega’s, overstappen naar Diamant Groep. Ook hier was hij vrachtwagenchauffeur, maar Joost viel af en toe ook in voor de wijkreinigers. Daar bleek uiteindelijk toch echt zijn hart te liggen en hij is er nooit meer weggegaan. Joost maakt nu al zo’n acht jaar de binnenstad van Tilburg veilig en zou niks anders meer willen.

Tot tien tellen

Over een paar dagen is het weer zover: carnaval. Voor de wijkreinigers is het niet alleen maar feest. “Ze gan achteraan ’t wagentje hangen, as ge wilt kunde elke dag ruzie hebben met dit werk”, vertelt een collega van Joost. Voor dit werk moet je zelfbeheersing hebben en tot tien kunnen tellen. Fietsers razen voorbij terwijl ze met de veegmachine de voetpaden schoonmaken. “Ut liefst zoue ze d’roverheen wille rije.” Ik gaf aan dat het me lastig leek om op zulke drukke dagen de stad schoon te houden. Joost zegt dat dat inderdaad erg moeilijk is, omdat er maar twee stukken vuil per honderd vierkante meter mogen liggen. “Bietje Efteling-niveau hè, d’r mag niks ligge.”

Prins Carnaval Joost

“Ja ik nim vrij me carnaval, dan werk ‘k nie”, aldus Joost. Hij viert elk jaar carnaval in zijn eigen dorp Biest-Houtakker, ‘in ut Pinneklèùversgat’. Daar is hij vier jaar achter elkaar gekozen als Prins Carnaval. De wijkreiniger is duidelijk een geliefd carnavalslid. Als ik vraag naar wat een goede Prins Carnaval maakt, geeft hij niet direct antwoord. Zijn collega Ronald is hem voor: “da ken alleen as ge hel populair bent.” Joost reageert bescheiden, “da weet ik zo net nog nie.”

Beg my pardon?!

“Daar heb je ze weer hoor, die lamzakken.” “Och dor wedde wer zo’n Diamantje.” “Ken die bladblazer uit? Ut herriet.” Mensen hebben vaak negatieve vooroordelen over Joost en zijn collega’s. Joost werkt voor de gemeente, maar is werkzaam bij Diamant, een organisatie die zowel het groen als de bestrating in de stad bijhoudt. Ze werken veelal met mensen die een beperking hebben, daarom gaan mensen er vanuit dat Joost ook een beperking heeft.

Vroege vogels

In het begin had hij het er moeilijk mee dat mensen zulke dingen naar zijn hoofd slingerden. “Maar het went”, zegt hij. Mensen weten natuurlijk niet dat Joost om 5.15 uur opstaat en om 6.15 uur op zijn fiets stapt naar zijn werk. Joost en zijn team zijn altijd de eerste in de stad en om zeven uur beginnen ze al met schoonmaken. Deze vroege vogels zijn zonder twijfel harde werkers die erg veel van hun werk houden.

Ongediertebestrijding

Joost werkt naast zijn baan in de wijkreiniging ook voor zijn eigen bedrijf waar hij aan ongediertebestrijding doet. Een dag in de week is hij te vinden in huizen waar hij rattenplagen verdrijft of andere insectennesten weghaalt. Ook ’s avonds na zijn werk en in de weekenden is hij druk in de weer om mensen te helpen en ongedierte uit hun huis te halen. Of hij ooit honderd procent voor zijn eigen bedrijf zou willen werken? “Nee, de economie is te onvoorspelbaar en ut is perfect te combineren zo.” Vies vindt Joost zijn werk niet: “as ge di werk wilt doen, moette da nie vies vinden.”

Tevreden man

Ondanks het onbegrip is Joost een erg tevreden man die houdt van zijn werk in de buitenlucht. Over tien jaar zou hij misschien wel als uitvoerder willen werken, maar hij zou dit werk gerust nog tot aan zijn pensioen kunnen volhouden. Hij kan zijn eigen dagindeling maken, heeft een leuk team om in te werken en is de hele dag in de buitenlucht. “Ge moet flùìtend naar oe werk goan en flùìtend naar hùìs.”

Bron: Indebuurt.nl/tilburg

Disclaimer - Algemene verkoopvoorwaardenPrivacystatement - Toegankelijkheid - © 2021 Diamant-groep