Diamant-groep logo
Voor
werkgevers
Voor
werkzoekenden
Voor
verwijzers
Foto medewerker die graffiti verwijdert

Eddie verwijdert al vijftien jaar graffiti in Tilburg: ‘Mensen hebben geen idee’

Eddie van Ierland is als een superheld die eigenlijk niemand kent. Maar zijn werk zien we overal in de stad. In zijn Diamant-groep-busje rijdt hij heel Tilburg door om plekken schoon te maken. Hij is de man die graffiti verwijdert, olievlekken opruimt en de vijvers rondom het Stadhuis onderhoudt.

Eddie komt aangereden met zijn busje bij de tunnel onder Station Tilburg Universiteit. Voor hem is het geen onbekende plek; hier wordt wel vaker graffiti gespoten. Terwijl voorbijgangers passeren, pakt hij een spuit erbij. “Hij moet nog even opwarmen, hoor. De hogedrukspuit moet honderd graden worden. Vroeger deden we dit met chemicaliën, maar die gebruiken we nu veel minder. Kijk, je gaat graffiti nooit helemaal wegkrijgen. Maar toch wel voor zo’n negentig procent. Spuiten doen we minder vaak. Op een egale muur verven we het meestal gewoon over met een roller.”

Spoedgevallen
De graffiti die Eddie nu weghaalt, is een tag. Dat is een soort handtekening die de spuiter achterlaat. Dat is niet altijd wat de toppers van de Diamant-groep aantreffen. “We komen ook weleens racistische uitspraken of hakenkruizen tegen. Of dat vaak gebeurt? Ja, helaas wel. Dat zijn altijd spoedgevallen waar ik gelijk op af ga.” Gelukkig treft Eddie ook mooiere exemplaren. “Soms zijn het wel mooie beelden. Ergens is dat wel jammer. Ik adviseer bewoners ook weleens dat ze gewoon zo’n jongetje in moeten huren die er iets moois opzet. Ze spuiten namelijk niet over het werk van een ander heen.”

Veel vrijheid
“Ik ben nog een van de dertig ambtenaren die nog werken onder de Diamant-groep. Ik werk al dertig jaar voor de gemeente. Eerst reinigde ik altijd de wijk en nu doe ik zo’n vijftien jaar dit. Dat is al een lange tijd, haha. Ik mag nog zes jaar! Dat geeft wel aan dat het leuk werk is. Waarom? Ik heb veel vrijheid en mag het werk zelf indelen. ” Eddie staat er niet alleen voor. “We rijden met twee auto’s rond en zijn overal inzetbaar. We doen nog veel meer dan graffiti spuiten. Van sommige dingen hebben mensen geen idee!”

Niet snel vergeten
Eerlijk is eerlijk, één klus hadden we echt niet zien aankomen. “Wij halen ook kadavers op. De dierenambulance komt alleen voor levende beesten. Zeg eens eerlijk, heb je al eens een dood dier in de stad gezien? Wij halen die allemaal op. Soms is dat best heftig. Ik moest een keer een dode hond ophalen. Dat vergeet je niet zo snel. Er wordt veel doodgereden. Het is iets minder in de wintermaanden, maar best veel in de zomer.”

Mooi uitzicht
Gelukkig geniet Eddie over het algemeen van zijn werk, maar af en toe is het extra leuk. “In het klooster van Berkel-Enschot heb ik oude beelden schoongespoten. Ik hou wel van het oude Tilburg, dus daar geniet ik van. En ik heb ook weleens graffiti weggehaald op het dak van het oude NS-terrein. Wat een mooi uitzicht heb je dan!”

Verdwijnen
De hogedrukspuit is opgewarmd. Nadat de vriendelijke ambtenaar twee reizigers de weg wijst, kan het echte werk beginnen. En ja hoor, we zien de letters voor onze ogen verdwijnen. Gaaf! “Spetters verf verwijderen op de weg en klussen zoals deze vind ik altijd gaaf. Je ziet dan gelijk resultaat.”

Bron: Indebuurt.nl/tilburg

Disclaimer - Algemene verkoopvoorwaardenPrivacystatement - Toegankelijkheid - © 2021 Diamant-groep