Diamant-groep logo
Voor
werkgevers
Voor
werkzoekenden
Voor
verwijzers
Foto medewerker fietsbeheer

Guus beheert de Heuvel-fietsenstalling: ‘Het is veel meer dan alleen het kaartje controleren’

Zet jij je fiets ook geregeld in de fietsenstalling onder de Heuvel of Pieter Vreedeplein? Dan heb je Guus van der Schoot (59) ongetwijfeld al eens gespot! De Tilburger is sinds 2015 een van de bekende gezichten in de binnenstad. Daarnaast is Guus – of ‘Guusje’ zoals-ie zichzelf noemt – mantelzorger van zijn eigen vrouw. “De waardering die ik krijg, maakt dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga.”

En nee, dat is niet gelogen. Het plezier spat er vanaf. De lach op z’n gezicht zegt voldoende. We spreken een zéér tevreden man, die al dik vier jaar de fietsenstallingen in het centrum beheert. Want, zo benadrukt Guusje, het is meer dan alleen het kaartje controleren. “We zorgen voor rust in de stalling en zorgen ervoor dat-ie er netjes bij ligt. Geen onenigheid en rondslingerende troep dus. We doen het hele beheer.”

Van boekrestaureur naar fietsenbeheer!
Sinds 2015 zien we Guus in de fietsenstalling onder de Heuvel en onder het Pieter Vreedeplein. Daarvoor werkte hij al járen bij de Diamant-groep als boekrestaureur. Maar die functie kwam te vervallen. Een collega adviseerde Guus vervolgens om naar de fietsenbeheerafdeling te komen. “Ik draaide acht weken mee bij AFAC, waar ze fietsen innemen. Maar daar kon ik m’n ei niet kwijt. Toen ben ik de stallingen gaan proberen. En dat beviel wel heel erg goed.”

Bekend gezicht
Zó goed dat Guus inmiddels niet meer weg te denken is uit de binnenstad. Op maandag, dinsdag en donderdag beheert hij de Heuvel-fietsenstalling en één keer in de twee weken staat-ie op vrijdag ook bij de stalling onder het Pieter Vreedeplein. “Dagelijks zie je dezelfde mensen. Je raakt met ze aan de praat en dat schept echt een band. Een paar jaar geleden heb ik een jonge gast ontmoet. Die vraagt nu elke keer als ik er niet ben waar Guusje is. Dat je zo met mensen kunt omgaan, is echt heel leuk.”

‘Ik heb respect voor je, man’
Guusje is inmiddels een geliefd persoon in de stalling geworden. Wat zijn kracht is? “Ik probeer mensen op een humoristische manier te benaderen. Dan krijg je een spontane reactie terug. Het werkt vaak bij groepen jongeren die baldadig zijn. Ik kijk dan naar hun gedrag en spreek ze op de juiste manier aan. Zo krijg ik grip op ze en dan luisteren ze. Dat is tof. Dan zeggen ze: ik heb respect voor je, man. Ik wil hier orde in de tent houden en zo gaat dat perfect. Ook begroet ik mensen die ik lang niet heb gezien met humor. ‘Welkom in de stal of herberg’, zeg ik dan. Ik merk dat als ik die opmerking maak, dat het blijft hangen bij mensen. Dan krijg je een leuke reactie terug en het houdt het werk leuk.”

Mantelzorger
Guus beheert de stallingen voornamelijk overdag: in de eerste plaats omdat hij de 55 voorbij is en dus niet meer ’s nachts hoeft te werken, en omdat hij mantelzorger van zijn eigen vrouw is. “Dat is de reden dat ik over het algemeen middagdiensten draai. Als ik om half acht moet beginnen, dan moet ik om kwart over vijf mijn bed uit om mijn vrouw te helpen.” Elke werkdag staat Guus met andere collega’s op de vloer. De waardering voor Guusje is groot, merkt de Tilburger. “Als ik het moeilijk heb, steunen ze me en staan ze echt voor me klaar. Het is mooi om te zien dat ze respect voor me hebben, omdat ik een dubbeltaak heb. Ik werk 36 uur en ben privé dus ook mantelzorger. Dat hakt er best wel in. Maar de waardering van de collega’s en bezoekers zorgt ervoor dat ik elke dag met een grote lach naar mijn werk fiets.”

Bron: www.indebuurt.nl/tilburg

Disclaimer - Algemene verkoopvoorwaardenPrivacystatement - Toegankelijkheid - © 2021 Diamant-groep