Diamant-groep logo
Voor
werkgevers
Voor
werkzoekenden
Voor
verwijzers
Foto met bamboesnippers tegen onkruid

Innovatief en milieuvriendelijk bamboesnippers tegen onkruid

Groen Xtra, onderdeel van de Diamant-groep, heeft bij het onderhoud van parken en gazons in de wijk de Blaak in Tilburg een innovatieve en milieuvriendelijke methode ontwikkeld om de groei van onkruid tegen te gaan en de aanwezige rododendrons te beschermen tegen droogte schade. Vorige week heeft uitvoerder Johan samen met zijn collega’s de eerste bamboesnippers aangebracht. Deze snippers dienen als een soort milieuvriendelijke bodembedekker waardoor onkruid minder kans maakt te groeien en planten beter zijn bestand tegen langdurige droogte.

Voordelen bamboe

Bij deze werkzaamheden is op grote schaal gebruikt gemaakt van zogenaamde bamboesnippers ook wel bekend als Olifantengras of Miscanthus mulch. Dit materiaal heeft een biologische oorsprong. Nooit eerder is op deze schaal bamboe toegepast binnen het groenonderhoud van parken en gazons in Tilburg. Bamboe houdt vocht vast en biedt daardoor bescherming bij droogte. Die bescherming is hard nodig voor de aanwezige beplanting die nog herstellende is van de droogte van afgelopen zomer. Bamboe is daarnaast een milieuvriendelijk alternatief om onkruid tegen te gaan.

Doorzetten

Uitvoerder Johan is enthousiast: “We hebben nu in de Blaak deze primeur. Het voordeel is dat het beter is voor de flora, fauna én het grondwater. Er hoeft namelijk minder grondwater te worden onttrokken bij extreme droogte omdat het materiaal vocht juist vasthoudt. Een bijkomend voordeel is dat het materiaal onkruid tegen gaat wat een positief effect kan hebben op onze efficiency. We bekijken later in samenwerking met de gemeente of we deze proef ook in andere delen in Tilburg waar de Diamant-groep het beheer en onderhoud uitvoert, kunnen doorzetten.”

Bamboe

De bamboe wordt geteeld in Nederland. De firma Ploegmakers levert de tot snippers verwerkte bamboe. Om het onkruid tegen te houden moet er ongeveer een laag van 7 cm gestort worden. Voor 10 m2 oppervlakte is ongeveer 1 m3 bamboesnippers nodig. De verwachting is dat de snippers tenminste drie jaar meegaan en als de rododendrons zijn hersteld is de proef succesvol. Het aanbrengen van het materiaal gebeurt met de hand door medewerkers van Groen Xtra. In totaal zijn 3 medewerkers een week bezig geweest om parken en gazons in de Blaak te voorzien van het materiaal.

Disclaimer - Algemene verkoopvoorwaardenPrivacystatement - Toegankelijkheid - © 2021 Diamant-groep