Diamant-groep logo
Voor
werkgevers
Voor
werkzoekenden
Voor
verwijzers
Foto vrijwilligers op de dierenambulance

John en Henny werken bij de dierenambulance: ‘Het moet uit je hart komen’

John en Henny Görtzen zijn niet alleen getrouwd met elkaar, maar werken ook samen bij de dierenambulance. Ze rijden Tilburg en omstreken af om dieren in nood te helpen. Wij spraken over de mooie en moeilijke kanten van het vak.

“We maken heel veel mooie momenten mee”, vertelt Henny enthousiast. “We hebben ooit een kat op mogen halen die een chip had. De eigenaar vertelde dat de kat al drie maanden weg was. Wij brachten hem gezond en wel terug. De kinderen stonden te huilen van geluk in de woonkamer. Dat is echt een beloning.”

Gastgezin
Johns ogen beginnen te glimmen terwijl hij ook aan een van de mooiere momenten terugdenkt. “We hebben pas een hazewindhond gered. Het beestje liet zich niet pakken en liep al dagen buiten rond. Ze was helemaal vermagerd. Toen we haar hadden gevangen, zagen we dat ze melk lekte. We hebben haar bij een pleeggezin ondergebracht en ja hoor, ze wierp daar negen puppy’s. Eentje heeft het helaas niet gered, maar de rest is kerngezond. Inclusief de moeder.”

Moeilijke momenten
Het werken bij de dierenambulance is niet altijd even makkelijk. De medewerkers krijgen regelmatig te maken met zieke of overleden dieren. Hoe gaan ze daarmee om? “Als je op de ambu stapt, gaat er een knop om”, vertelt John. “Wat je tegenkomt, kom je tegen.” Henny knikt. “Als je ergens een dier ophaalt die het toch niet red, dan is het wel even slikken, maar daar moet je jezelf wel overheen zetten. We hebben heel veel geluk want als dat niet goed lukt, kunnen we altijd onze baas bellen. Als het echt ernstig is dan komen ze, maar vaak lukt het ze om je er aan de telefoon doorheen te loodsen. Dat is echt heel fijn.”

Werken bij de dierenambulance
John: “Mensen die op de dierenambulance willen werken, kunnen zich altijd aanmelden. Dat moet wel echt uit je hart komen, want het werk is op vrijwillige basis. We kunnen altijd extra handen gebruiken. Je krijgt eerst een intakegesprek en een test. Daarbij moet je filmpjes kijken over honden en katten, waar je dan wat vragen over krijgt. Ook loop je eerst mee in het asiel om ervaring met de dieren op te doen.” Henny vult hem aan. “Het meeste leer je onderweg van je collega’s hoor. Hoe je schema’s moet invullen en zo.”

Ooit nog zonder?
Op de vraag of John en Henny zich nog een leven zonder de dierenambulance kunnen indenken, schudden ze beiden heftig hun hoofd. “Echt niet”, zeggen ze samen vol overtuiging.

Bron: Indebuurt.nl/tilburg

Disclaimer - Algemene verkoopvoorwaardenPrivacystatement - Toegankelijkheid - © 2021 Diamant-groep