Diamant-groep logo
Voor
werkgevers
Voor
werkzoekenden
Voor
verwijzers
Foto honden trainen DOC-T

Open dag DOC-T een succes

Honden en kittens, daar komt het publiek op af tijdens de open dag van het DierenOpvangCentrum-Tilburg. Het is een goede gewoonte om die rond Dierendag te organiseren.

,,Oeh, die wil ik”, roept een meisje dat met haar vader door de hondengang loopt. Ze wijst met glimmende ogen op een flinke zwarte hond die naar de naam Boomer luistert. ‘Vriendelijk en enthousiast’ staat bij de beschrijving.

Aai en een lik

Dat klopt. Hij steekt steeds zijn snuit door de tralies om geaaid te worden en likt naar de hand die het meisje naar hem uitsteekt. De vader moet haar teleurstellen. De open dag van DOC-T, zoals de opvang zich noemt, is niet bedoeld om dieren te kiezen en mee te nemen.

Rond de vierhonderd bezoekers zijn zaterdag afgekomen op het open huis. Het merendeel gezinnen met jonge kinderen. Ze mogen rondlopen door het pand, een kijkje nemen bij de kittens en de hondengang.

Doggywalks en dierenarts

Personeel geeft informatie over de opvang. Er zijn ‘doggywalks’. De dierenarts beantwoordt vragen. Alles straalt een aanstekelijk enthousiasme uit. Zo ook Eric van der Pol, twee maanden geleden aan de slag gegaan als beheerder. Hij staat ervan te kijken hoeveel kittens er bij DOC-T terecht komen.

Kittens vaak gedumpt

,,Veertig in de afgelopen paar maanden”, zegt hij, met verbazing in zijn stem. ,,Mensen laten hun katten vrij rondlopen. Dat mag in Nederland, ook al leveren ze problemen op voor de vogelstand. Maar als dat een nest kittens tot gevolg heeft, gebeurt het vaak dat die gedumpt worden.”

Wennen in gastgezin

,,In principe zorgen wij niet voor opvang, zoals we dat met de honden doen. Nadat we de kittens ontvlooid en ontwormd hebben, gaan ze naar een gastgezin om ze te laten wennen aan de omgang met mensen. Als het zover is, zetten we ze op onze site voor adoptie.”

Ook een gedragstest

Bij honden die bij DOC-T binnenkomen, ligt de zaak wat ingewikkelder. Die moeten niet alleen medisch onderzocht worden. Ze krijgen ook een gedragstest. Het koppelen van individuele honden aan een nieuwe eigenaar gebeurt heel zorgvuldig.

Map met verhaaltjes

Van der Pol: ,,We kijken of ze in hun nieuwe situatie passen. Of ze goed met kinderen of andere honden om kunnen gaan. Als mensen belangstelling hebben, krijgen ze een map met verhaaltjes over de honden. Als ze hun keuze bepaald hebben gaan we met hen in gesprek”.

Hondencampus

Honden die afwijkend gedrag vertonen, komen terecht bij de Hondencampus. Die is anderhalf jaar geleden opgezet door Maartje Horvers. Ze was al verbonden aan de opvang toen die nog aan de Bosscheweg zat, en heeft die sterk zien veranderen.

Ook moeilijke honden aardig

,,Minder honden en meer gedragstraining”, zegt ze. ,,Daaruit heeft de Hondencampus zich ontwikkeld. Honden en mensen lijken veel op elkaar. We hebben bezoekers laten zien hoe aardig zogenaamd moeilijke honden eigenlijk zijn.”

Bron: Brabants Dagblad 

Disclaimer - Algemene verkoopvoorwaardenPrivacystatement - Toegankelijkheid - © 2021 Diamant-groep