Diamant-groep logo
Voor
werkgevers
Voor
werkzoekenden
Voor
verwijzers
Foto medewerkers Groen Xtra die de binnenstad schoonhouden

‘Soms krijg je het idee dat de prullenbakken er voor de show staan’

Za 7 sept: Er komt nooit een eind aan de strijd tegen afval waarin Joost Geboers en Roland Wolf verwikkeld zijn. De twee maken, terwijl de stad ontwaakt, de straten van het centrum schoon. Geen makkelijke opgave, wel een mooi gevecht. ,,Al moet je een olifantenhuid hebben.”

,,Zit de drank in de man, zit de wijsheid in de fles.” Kijk, veel woorden hebben Joost Geboers en Roland Wolf niet nodig om uit te leggen waarom de stapstraatjes – met name de Korte Heuvel – de smerigste stukjes binnenstad zijn. Iets plastischer: menig stapper laat op de nachtelijke terugweg zo het glas uit de klauwen lazeren.

Het is zeven uur ‘s ochtends en twee Diamant-mannen trekken in rap tempo door het centrum. Wolf met een bladblazer, Geboers in de veegwagen. Onder de borstels verdwijnt gebroken glas, halve pizzadozen, plastic bekers en bladeren.

De twee, ze trekken al 12,5 jaar samen op, werken (veelal) zeven dagen per week vroeg in de ochtend. Zo hebben ze minder last van vrachtwagens en de honderden fietsers die een paar uur later door de stad zwermen.

Smeriger

Niemand zit met de neus zo dicht op het afval als de twee mannen. En ja natuurlijk, zij zien ook wel dat de stad smeriger wordt. ,,Soms krijg je het idee dat de prullenbakken er voor de show staan”, zegt Geboers. ,,We kunnen er wel meer neerzetten, maar als mensen het er niet ingooien…”

Wolf ruimt die ochtend in een uur ruim 50 vuilnisbakken leeg. In de Heuvelstraat worden ze best goed gebruikt, daar is ‘s middags nog een extra ronde nodig. Geboers: ,,Ik denk dat het ook met een bepaalde schaamte te maken heeft. Op de Heuvelstraat lopen mensen in de kijker. Dus gooien ze de troep netjes weg.”

Vooropgesteld: dit is geen klaagverhaal. In tegenstelling tot de rest van de stad zijn de twee dol op afval. Beroepsmatig dan. ,,Het vuil, ik ben er blij mee. Dit is het mooiste beroep ter wereld”, zegt Geboers. Hij lacht: ,,Al denken mensen dan dat ik niet spoor.”

Dweilen met de kraan open

Ze putten er voldoening uit dat de stad schoner is na een dag werk, zelfs al blijft het dweilen met de kraan open. Een dagje schoonmaken is goed voor drie volle veegwagens, vijf á zes kuub afval. Daarnaast nog eens zes volle wijkreiniger-voertuigen, vol met vuilniszakken (onder meer uit de prullenbakken). ,,Alleen maar in het centrum hé.”

Diamant-groep zorgt voor schoonmaak in de binnenstad en alle wijken eromheen (behalve de Reeshof). Daarbij zijn ze aan regels gebonden. Het centrum moet op A-niveau worden schoongemaakt. ,,Dat is het niveau van De Efteling, zeg maar.” Er mag wel iets, maar niet veel blijven liggen.

Nog een paar regels: lantaarnpalen mogen maar voor tien procent vervuild zijn (met stickers) en onkruid mag niet hoger dan 20 centimeter zijn. ,,Hoog? Joh, in de zomer kun je het horen groeien.” Voldoet Diamant niet aan de regels – het wordt gecontroleerd door een extern bedrijf – dan volgt er een boete.

Maar het werk staat ook onder druk. Als in: onderbezetting. ,,Mensen gaan met pensioen en nieuwe aanwas is er te weinig. Dat komt deels door de participatiewet, maar ook door de bijstand en het minimumloon. Zou jij voor die paar tientjes extra zo vroeg opstaan? Nee dat bedoel ik dus.” Om zeilen bij te zetten werken ze bij Diamant met ‘werken zonder te solliciteren’. Dat is precies wat de naam zegt: iedereen die wil, mag morgen meteen beginnen. ,,Dat begint nu een beetje te lopen.”

Te kleine prullenbakken

Na een paar uur neemt Geboers de bladblazer over, Wolf pakt een wagen om vuilnisbakken te legen. In rap tempo worden er vijftig gecontroleerd en (indien nodig) van een nieuwe zak voorzien. De laatste tijd ziet ‘ie dat er steeds meer afval van huishoudens bij de bakken wordt gezet. ,,Wij weten ook niet precies waarom dat is”, zegt Wolf. ,,Misschien vanwege de warmte, dat ze thuis geen maden willen? We hebben nog even geprobeerd adressen te zoeken in de zakken, maar daar zijn de vervuilers te slim voor.”

De prullenbakken die er staan, zijn te klein. De veel grotere bakken die er acht jaar geleden stonden waren beter, merkt Wolf op. Geboers: ,,De openingen zijn te klein. Als iemand er een hamburgerdoosje niet goed induwt, kunnen ze al vol lijken. Kijk, bij de Primark hebben ze van die grote, papieren tassen. Die zijn heel stug. Die krijg je bijna niet door de opening gepropt en als ze er eenmaal inzitten, zijn ze al halfvol.”

Maar een oplossing voor dat probleem is in de maak: de Big Belly’s. Vuilnisbakken die het afval persen, die een seintje geven als ze vol zitten. Er staan er nu tien, er komen er 37 bij. Het scheelt ze werk. ,,Fijn. Dan hebben wij straks meer lucht om andere zaken aan te pakken.”

Fans & middelvingers

Wolf stuurt het wagentje behendig tussen fietsers door, hier en daar worden ze begroet door ‘trouwe fans’. Af en toe is er een boze blik van een fietser met haast. Let wel: op dit tijdstip lijkt iedereen haast te hebben. Middelvingers krijgt ‘ie niet, maar die zien ze vaak genoeg. En soms, gelukkig spaarzaam, gaat het echt fout. Een collega werd na een aanrijding met een fietser – een ongelukje – mishandeld.

,,Je moet wel een olifantenhuid hebben”, zegt Geboers. ,,Vroeger droeg ik het BAT-uniform, daar hoorde je niemand over. Over het logo van Diamant wel. Dat is eigenlijk een sociale werkvoorziening, dus dan krijg je soms te horen ‘Het zijn maar Diamantjes’ of ‘Och, daar staan ze weer’. Terwijl we met zijn allen hard werken.”

En hard willen ze werken: grote troep veroorzakende evenementen als Roze Maandag vinden ze prachtig. ,,Het is een uitdaging en we werken met goed, degelijk materiaal.” Met carnaval is het ook altijd een bende, maar kom bij Wolf niet aan met een confetti-verbod. ,,Hoort bij het feest.”

Wat de mannen voorstellen om vervuilers aan te pakken? ,,Veel harder handhaven. Hoge boetes. Als je mensen raakt in hun portemonnee draaien ze wel bij”, zegt Geboers. ,,Op bellen onder het rijden staat 300 euro boete, zoiets heb je nodig voor vervuilers.” Overigens zien ze ook dat steeds meer mensen zelf iets willen doen voor de stad. ,,Gisteren had ik weer twaalf verzoeken om een gratis afvalgrijper, op één dag.”

Broodroof? Geboers lacht. ,,Wij hebben áltijd werk.”

Bron: Brabants Dagblad

Disclaimer - Algemene verkoopvoorwaardenPrivacystatement - Toegankelijkheid - © 2021 Diamant-groep