Diamant-groep logo
Voor
werkgevers
Voor
werkzoekenden
Voor
verwijzers
Foto medewerker op de veegmachine

Tony zit al jaren op de veegmachine: ‘Ik wil nooit meer iets anders doen’

Al 14 jaar is Tony (51) te vinden in de veegmachine van de Diamant-groep. En er is geen dag die verveelt. “Ik word elke ochtend blij als ik mijn winkeltje binnenstap”, zegt Tony met een big smile. Hij doelt natuurlijk op zijn veegwagen. We stappen in en rijden een rondje mee.  

Het is een vroege, regenachtige ochtend als we om 7.55 uur binnenstappen bij de Diamant-groep aan de Hilvarenbeekseweg. Een hoop mannen zitten al aan de koffie en zijn zéér goed uitgeslapen. “Dus jij komt voor Tony? Dan wens ik je veel succes”, roept er één lachend. De rest schatert mee. Heel wat grapjes vliegen voorbij, de koffie pruttelt nog wat na en dan stapt ook Tony binnen. “Zo, goedemorgen. Koud, hè?” Absoluut. Tijd om in te stappen dus.

Al 14 jaar op de wagen
Tony neemt ons mee naar de volgende ruimte. In de loods draaien de eerste motoren al. “Dit is-ie dan. Mijn winkeltje”, zegt Tony, terwijl hij z’n collega’s een boks geeft. “Een rommeltje, hè. Ik zal het een beetje opruimen.” Een paar minuten later, als alles opgestart is, vertrekken we. “Dit doe ik elke dag. Iedere donderdag veeg ik even bij de buren en dan ga ik de wijk in.” Tony glundert: “Dit doe ik al 14 jaar en ik heb het goed naar m’n zin. Er is geen dag die verveelt.”

De kaaibaand
Tony laat zien hoe zijn veegmachine werkt: eerst naar voren, dan naar achter en weer naar voren. “We maken de kaaibaand en wegen schoon”, zegt-ie op z’n Tilburgs. “En soms werken we ook samen met de jongens die blazen (de bladeren, red.). Wij ruimen dan alles van ze op en doen vervolgens het poetswerk.”

‘Als ik ’s ochtends binnenstap, ben ik altijd blij’
Tony benadrukt nog maar eens hoe geweldig hij z’n job vindt. “Als ik ’s ochtends binnenstap, ben ik altijd blij. Dat gevoel straal ik ook uit. Mensen zien dan van: oh, je bent vrolijk. Dat maakt andere mensen ook weer tevreden.” Al jaren rijdt Tony elke dag vol vrolijkheid de wijken in. “Meestal veeg ik in Goirle of Alphen. De opzichter rijdt een dag van te voren om te kijken waar de meeste bladeren liggen. Hij geeft me de volgende ochtend een plattegrond mee. En dan ga je opruimen, hè.”

Alleen bij sneeuw blijft Tony binnen
“Wat het zo leuk maakt? Je bent buiten en ziet mensen”, zegt Tony, die zéker ook de waardering voelt. “Je merkt dat mensen blij met je zijn. ‘Je doet het goed’, zeggen ze soms. Of mensen halen de auto weg zodat ik de stoep kom poetsen. Ze vinden het leuk dat ik langskom.” De regen weerhoudt Tony er deze ochtend niet van om lekker naar buiten te gaan. “Alleen als het sneeuwt vegen we niet. En onder de nul graden mag je niet vegen omdat we met water werken. Alles gaat dan kapot omdat het kan vriezen.”

Ooit een andere job?
Of Tony ooit nog iets anders gaat doen? “De deur zit niet goed dicht daarom blijft-ie blazen.” Tony doelt op de blower in de wagen. “Maar nee, ik wil nooit meer iets anders doen.” Of hij inmiddels al wat mensen in de wijken kent? “Nee nee, dat niet. Het is niet zo dat ze roepen ‘hey, Tony!’.” Maar ach, dat verandert niets aan het plezier.

Boks!
Bij terugkomst rijden we een stukje door op het terrein. Tony laat zien wat er gebeurt met de bladeren (de bak op de wagen gaat omhoog en wordt daarna geleegd op een hoop) en zet ons daarna keurig voor de deur af. Tony vervolgt z’n weg naar een nieuwe wijk, maar niet zonder ook ons een boks te geven. Daarna gaat-ie er vandoor. Mét big smile natuurlijk.

Bron: Indebuurt.nl/tilburg

Disclaimer - Algemene verkoopvoorwaardenPrivacystatement - Toegankelijkheid - © 2021 Diamant-groep