Diamant-groep logo
Voor
werkgevers
Voor
werkzoekenden
Voor
verwijzers
Afbeelding medewerker aan het werk in het groen

Werk zonder sollicitatie bij Diamant-groep: Sasho in het groen op z’n plek

Aan het werk zonder solliciteren blijkt aanlokkelijk. Bij Groen Xtra van de Diamant-groep zijn al zeventien mensen op die manier binnen.

,,Ik ben blij”, zegt Sasho Dishovski, en hij onderstreept het met een brede lach. Blij met zijn werk in de openbare ruimte van Diessen. Blij dat hij werk hééft ook. En dat dan niet voor een onzeker aantal dagen, maar langdurig. Hij woont in Baarle-Hertog met zijn Nederlandse vrouw. Ruim tien jaar geleden kwam hij vanuit wat nu officieel Noord-Macedonië heet deze kant op. Hij wilde aan de slag, kwam dat ook, in België zowel als in Nederland. Maar overal was dat maar van korte duur. ,,Horen dat er vandaag geen werk voor je is, dat is niet leuk.”

Vaste grond

Sinds de zomer is de grond onder zijn voeten een stuk vaster. Dishovski (50) meldde zich aan bij Groen Xtra, onderdeel van de Diamant-groep. Het verzorgt onder meer het onderhoud van de openbare ruimte in Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek, Alphen-Chaam, Gilze en Rijen en Dongen. Groen Xtra waagde zich aan iets nieuws: open hiring.

Ofwel personeel binnenhalen zonder sollicitatiegesprek. ,,Ik was de vijfde die zich inschreef”, zegt Dishovski, ,,en twee weken later was ik aan de slag.”

,,Laten we maar eens met een man of tien beginnen op deze manier”, was volgens Groen Xtra-manager Karel van Remunt begin juli het idee. Inmiddels is dat aantal al ruim gehaald: zeventien mensen zijn momenteel al in touw, een achttiende start snel. Is hij verrast? ,,Ja, gezien het moment in het jaar. Nee, omdat het eerste bedrijf dat besloot sollicitatiegesprekken achterwege te laten een stroom aanmeldingen kreeg.”

Primeur

MamaLoes was dat, bedrijf in babyartikelen in Goirle. Het had de primeur van het concept dat Start Foundation vanuit de VS naar Nederland haalde. Een kans voor iedereen geldt via datzelfde kanaal ondertussen ook voor Chain Logistics in Uden en ECCO Leather in Dongen.

De Diamant-groep hield het in eigen hand. ,,Het is voor ons een andere manier om mensen te werven. En die is nodig ook”, zegt Van Remunt. ,,De instroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op grond van de Participatiewet stokt. We willen graag onze basis verruimen om aan onze verplichtingen als aannemer van onderhoudscontracten te kunnen voldoen. Liever daar eigen mensen voor inzetten dan Polen inhuren. Voor de pieken in het werk maken we daar via uitzendbureaus al gebruik van, al wordt ook dat steeds moeilijker.”

Gaten in cv

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een officiële sollicitatieprocedure voor mensen een te grote blokkade is. Personeelsfunctionaris Debbie Spijkers: ,,Ze hebben gaten in hun cv bijvoorbeeld. Maar ‘ik durf niet eens binnen te lopen’ heb ik ook al gehoord. Hier is het anders, ze melden zich, krijgen een groepsbijeenkomst over praktische zaken en in de twee maanden daarna leren we ze wel kennen.”

Van Remunt: ,,Het is geen dagbesteding, wie zich meldt moet wel gewoon werken. En deze mensen hebben eigenlijk geen beperking om te presteren.”

Vast contract

De indruk is dat de groep die aan de slag is, twintigers tot 55-plussers, gemotiveerd is. Wat in ieder geval trekt is het vooruitzicht. ,,Onze intentie is: een vast contract, vast werk, tegen een normaal salaris.” Sasho Dishovski heeft daar wel oren naar. Hij zit nu in een contract voor vijf maanden, daarna volgt er als het goed is eentje voor een jaar. ,,Met die grote hitte deze zomer mochten we om twaalf uur al naar huis, goed geregeld.” Schoffelen, bladeren harken, onkruid uittrekken, prima werk. Acht uur aan een stuk met een bladblazer is dan weer wel zwaar. En het mooiste? ,, Alles netjes achterlaten.”

Bron: Brabants Dagblad

Disclaimer - Algemene verkoopvoorwaardenPrivacystatement - Toegankelijkheid - © 2021 Diamant-groep