Diamant-groep logo
Voor
werkgevers
Voor
werkzoekenden
Voor
verwijzers
Foto van medewerker Pieter-Jan met een Glutton, grote stofzuiger voor zwerfafval

Wie zijn toch die mensen die de binnenstad schoonhouden?

Samen met Binnenstad Management Tilburg (BMT) en de gemeente pakt Groen Xtra de grootste ergernissen aan in de Tilburgse Binnenstad. De input komt uit een enquête onder inwoners en ondernemers. De belangrijkste routes worden voortaan intensiever  schoongemaakt. Maar wie zijn nu die mensen die dat allemaal regelen? De komende maanden laten we jullie met hen kennis maken. Maak in dit eerste item kennis met Pieter-Jan.

Sinds januari is Pieter-Jan werkzaam bij Groen Xtra en sinds juli levert hij op een bijzondere manier een bijdrage aan een schonere binnenstad. Dagelijks is hij op de hoofdwandelroutes actief met onze Glutton. De Glutton is een soort grote stofzuiger die zwerfvuil gemakkelijk opzuigt. “Ja daar krijg ik wel veel positieve reacties op van de mensen in de stad. Veel mensen zijn ook erg benieuwd wat voor apparaat het is en dat leg ik dan uit”, zegt Pieter-Jan.

Lekker buiten

’s Ochtends loopt Pieter-Jan een vaste route met de Glutton, in de middag daar waar het nodig is naar eigen inzicht of naar behoefte van de gebruikers en bezoekers van de binnenstad. Het werken met de Glutton vindt hij leuk en bevalt hem goed: “Ik ben de hele dag buiten, mag mijn eigen werk bepalen en heb genoeg aanspraak”, aldus Pieter-Jan. Vaak vragen mensen hem ook naar de weg. “Ik kom hier al ruim 20 jaar dus ken ik de weg wel een beetje”, lacht hij. “Laatst vroeg een chauffeur helemaal uit Italië nog naar de weg, maar gelukkig kon ik hem in het Engels verder helpen.”

Op een gemiddelde dag ruimt Pieter-Jan met de Glutton 240 liter zwerfvuil op. Dat is wel een afvalcontainer vol! Vreemde dingen komt hij ook wel eens tegen. Zoals laatst een kilo kippenvlees. “Misschien was iemand die per ongeluk vergeten, maar dat is niet iets om met dit weer zomaar op straat te laten staan.”

Onverschillig gedrag

Ondanks dat Pieter-Jan veel positieve reacties van de mensen in de stad krijgt valt hem wel op dat er dagelijks best veel zwerfvuil moet worden opgeruimd. “Je ziet bij het gedrag van sommige mensen wel een bepaalde onverschilligheid. Veel peuken of verpakkingen van etenswaren worden nog steeds op straat gegooid en niet alleen door de bezoekers. Ook ligt er vaak glas en dat ruim ik dan meteen op, want als je op de fiets naar de stad komt, wil je niet met een lekke band staan als je naar huis wilt”, aldus Pieter-Jan.

En zo zorgt Pieter-Jan er niet alleen voor dat we een schone binnenstad hebben, maar ook dat jij weer lekker op je fiets naar huis kan na een bezoekje aan het centrum!

 

Disclaimer - Algemene verkoopvoorwaardenPrivacystatement - Toegankelijkheid - © 2021 Diamant-groep