Diamant-groep neemt afscheid van ‘de sociale werkplaats’: “Onze doelgroep is veel breder geworden”

14 apr 2022

Wat is een maat? Iemand die je helpt vooruit te komen in het leven. En mee op zoek gaat naar maatwerk dat daarbij nodig is. Om deze ‘vriend’ toegankelijker te maken lanceert ontwikkel- en leerbedrijf Diamant-groep ‘KikMaat’. “Zie het als onze nieuwe voordeur.”

Het is de nieuwe naam voor het onderdeel van het bedrijf dat zorgt voor bemiddeling en begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een naam die veel beter past bij hetgeen waar de Diamant-groep tegenwoordig voor staat, zegt algemeen directeur Robert Bool.

De naam moet ook de associatie met de Diamant-groep als sociale werkvoorzieningsplek doen verdwijnen. Dat beeld klopt niet meer, stelt hij. “Onze doelgroep is veranderd en veel breder geworden. In de beginjaren hadden we veel mensen met fysieke beperkingen. Die het in de bouw bijvoorbeeld niet meer aankonden vanwege rugklachten of ander ongemak. Dat is verschoven naar mensen met psychische problemen.”

Waren het vroeger vooral ouderen, nu zien ze meer jongeren met allerlei problemen. “En we hebben bijzondere groepen zoals statushouders die een plek moeten vinden in de maatschappij en werk moeten hebben. Vluchtelingen zijn nu actueel, een deel daarvan zal als ze gesetteld zijn graag willen werken.”

Kik staat voor kick van vooruitgaan

Voor al deze groepen wil Diamant-groep dus ‘een maat’ zijn die ze op weg helpt. En de ‘kik’ in ‘Kikmaat’? Die staat voor de kick van vooruitgaan in de goede richting en zelfontwikkeling, duidt Bool. Voor de duidelijkheid: de Diamant-groep als naam verdwijnt niet, maar zal minder zichtbaar worden.

Het bedrijf – dat passend werk biedt aan zo’n 1800 mensen – is al langer bezig om zijn verschillende werkbedrijven meer op de voorgrond te plaatsen. In Tilburg bekende voorbeelden: La Poubelle (kringloopbedrijf), AFAC (fietsenafhaalcentrale), Groen Xtra (onderhoud) en Dierenopvang Hart van Brabant (voorheen DOC-T).

bron: Brabants Dagblad