DIT ZIJN WIJ

IN 2030

Diamant-groep logo wit
C

ONZE STIP

AAN DE HORIZON

Waar staan we in 2030? >>

Voor wie zijn we er in 2030? >>

Wat zijn we in 2030? >>

Hoe doen we dat in 2030? >>

Van stip naar strategie

Om die stip aan de horizon te bereiken, bepaalden we onze strategie. Met drie thema’s, negen ambities en drie randvoorwaarden varen we onze koers richting 2030.

Mens centraal >>

Ontwikkelen >>

Werken >>

Randvoorwaarden >>

Mens centraal

Bij alles wat we doen, staat de mens centraal. Werk is veel meer dan alleen een inkomen: het biedt een gevoel van zingeving, meedoen en betekenis. Wat iemand nodig heeft op weg naar werk – en binnen werk – is voor iedereen anders. Wat voor de één werkt, werkt niet vanzelfsprekend voor de ander. Problemen zoals geldzorgen, ziekte of echtscheiding kunnen op alle vlakken impact hebben, dus ook op werk.

Wij helpen mensen vooruit. Niet alleen naar werk maar ook op andere gebieden die belangrijk zijn. We kijken verder dan standaardoplossingen en zetten door, ook als dat vraagt om creatieve en vernieuwende stappen. Zo werken we aan een aanpak die echt verschil maakt en mensen helpt om sterk en zelfverzekerder in het leven te staan.

Het vraagt lef, toewijding en een tikkeltje eigenwijsheid om dit telkens waar te maken, maar we kiezen bewust voor deze weg. Zo bouwen we samen aan een toekomst waarin ieder mens een waardevolle plek heeft en zich kan blijven ontwikkelen.

Dit laatste vraagt een transitie in ons denken, een uitdaging voor iedereen in onze organisatie. We kiezen niet voor de makkelijkste weg maar wel voor de aanpak die de meeste voldoening geeft, omdat je echt het verschil maakt voor mensen.

Ontwikkelen

Ontwikkelen gaat over groei van mensen. En kan variëren van ‘iedere dag op tijd opstaan’ tot ‘geselecteerd zijn voor je droombaan bij een werkgever’. Dit is een belangrijke opgave voor de Diamant-groep.

Ontwikkelen begint met een goede diagnose op wat nodig is en strekt zich uit tot de bemiddeling van mensen naar (regulier) werk. Daarbij zijn we ‘in the lead’. En waar nodig blijven we mensen begeleiden in hun reguliere baan en volgen in hun ontwikkeling.

We erkennen dat de ontwikkelagenda voor mensen met een SW-indicatie die hier soms al tientallen jaren werken, anders kan zijn dan die van een beschut werker of van mensen in een ontwikkelbaan vanuit de Participatiewet. Juist bij ontwikkelen staat de mens centraal.

We denken in mogelijkheden van mensen en durven te differentiëren omdat ieder mens zijn eigen
(ontwikkel) pad volgt.

Werken

Binnen onze organisatie vervult werk twee cruciale functies. Ten eerste is werk het meest effectieve middel voor de professionele ontwikkeling van onze medewerkers. Ten tweede streven we ernaar door inkomsten  uit werk minder afhankelijk te zijn van subsidies. Want we zijn ons bewust van de beperkte middelen bij  onze deelnemende gemeenten.

Wij zijn een werk- en ontwikkelbedrijf dat zich wil versterken in  ondernemerschap en commercieel handelen. Dit ondersteunt ons in de zoektocht naar nieuw werk en nieuwe verdienmodellen. Daarmee creëren we banen die aansluiten bij de huidige arbeidsmarkt en genereren we inkomsten om de groei en ontwikkeling van mensen mogelijk te maken. Dit is de enige manier waarop we als organisatie veerkrachtig en duurzaam kunnen blijven in tijden van verandering, terwijl we ons blijven inzetten voor onze mensen.

Dagelijks voeren we werkzaamheden uit die van grote maatschappelijke waarde voor de samenleving zijn. Met het uitvoeren van deze publieke taken zoals groenonderhoud, fietsbeheer en dierenopvang, is er sprake van een win-win situatie. Onze collega’s zijn trots op de bijdrage die zij leveren met hun werkzaamheden en de samenleving functioneert aangenamer door onze inzet.

Randvoorwaarden

Voor een goede uitvoering van de strategie is het van groot belang om de (rand)voorwaarden op orde te hebben. Of te krijgen.

De samenwerking met onze gemeenten is een essentiële (rand)voorwaarde. We zijn immers eigendom van de zes gemeenten, via de Gemeenschappelijke Regeling.

Daarnaast is het van belang dat ‘onze organisatie staat als een huis’.

Voor iedereen is duidelijk dat de manier waarop de sector gefinancierd wordt, niet houdbaar is op langere termijn. De Diamant-groep wil ook in de toekomst een financieel gezonde organisatie blijven.

Onze aanpak

Onze route naar de strategie voor 2025-2030 was anders dan eerdere strategieprocessen bij de Diamant-groep. Vanaf het begin hebben we drie uitdagingen gesteld:

 

  • we wilden het proces vooral zelf uitvoeren,
  • samen met al onze collega’s en stakeholders,
  • en anders doen waarbij het proces net zo belangrijk is als het resultaat.

WERVING VAN DE WERKGROEP STRATEGIE
We startten met een oproep aan alle collega’s om mee te denken over de strategie. Iedereen die reageerde, werd uitgenodigd voor een ‘sollicitatiegesprek’ om de motivatie en
bijdrage te bespreken. Dit leidde tot een enthousiaste en betrokken werkgroep, samengesteld uit alle hoeken van onze organisatie. Deze groep dook diep in onze organisatie, analyseerde de uitkomsten van pilot 460 en liet zich informeren door experts over onder andere de financiële
aspecten van de Participatiewet.

portretfoto judith van loon

SESSIES MET HET BESTUUR
De inzichten uit de stakeholdergesprekken dienden als input voor twee sessies met het bestuur van de Diamant-groep. Samen formuleerden we de koers voor 2030 door de volgende vragen te beantwoorden: 

  • Waar staat we in 2030?
  • Voor wie zijn we er in 2030?
  • Wat zijn we in 2030?
  • Hoe doen we het in 2030?

Op basis van de richtinggevende uitspraken stelde de werkgroep drie hoofdthema’s voor:

  • De mens centraal
  • Werken
  • ontwikkelen en negen ambities.

DAG VAN DE STRATEGIE
Begin juli 2024 organiseerden we de ‘Dag van de Strategie’ voor alle staf- en kaderleden. We informeerden hen over de thema’s en ambities en vroegen om hun input. In interactieve sessies bedachten we samen hoe we mensen nog meer centraal kunnen stellen, het verschil kunnen maken en
ervoor kunnen zorgen dat mensen graag naar ons toekomen. Via een ‘meet & pitch’ presenteerden groepen hun ideeën aan de directie. We dachten ook na over de rol van leidinggevenden en begeleiders: wat draagt wel of niet bij aan de ontwikkeling van mensen vanuit die rollen. In de directiekamer adviseerden de groepen over bestaande en
nieuwe werksoorten die arbeidsmarktrelevant zijn of waar we ons op moeten richten.

portretfoto Anki de Hoon

TOUR DE DIAMANT
In september 2024 gingen we écht in gesprek met onze medewerkers. De leden van de werkgroep Strategie bezochten met een bakfiets en een rad vele werklocaties van
de Diamant-groep. In twee weken voerden we ruim 200 gesprekken. Afhankelijk van de draai aan het rad kregen collega’s vragen over een van de vijf ambities die direct impact hebben op mensen: 

  • We zijn een bedrijf waar mensen graag naartoe komen.
  • We maken het verschil voor mensen.
  • We boeken aantoonbare resultaten in de groei van mensen. 
  • We hebben betrokken en professionele begeleiders en leidinggevenden.
  • We zorgen dat werk aansluit bij mensen én de arbeidsmarkt.
portretfoto Anki de Hoon
portretfoto Anki de Hoon
portretfoto judith van loon

STAKEHOLDERGESPREKKEN
De werkgroep begon met gesprekken met collega’s, wethouders uit het bestuur, gemeentelijke ambtenaren en geselecteerde externe partijen zoals maatschappelijke partners en bedrijven. De kernvragen waren:

  • Wat moeten we behouden?
  • Waar moeten we meer aandacht aan besteden?
  • Wat mogen we niet vergeten?

Deze gesprekken hielpen ons niet alleen om de belangrijke thema’s en dilemma’s voor onze nieuwe strategie te identificeren, maar ook om beter zicht te krijgen op de diversiteit van mensen – de persona’s – voor wie de Diamant-groep een rol speelt.

portretfoto Anki de Hoon

RAADPLEGING VAN DIRECTIE EN MANAGEMENT
Via een schriftelijke enquête werden de drie (kern) thema’s en negen ambities getoetst bij directie en management. We vroegen hoe we nu scoren op deze ambities en hoe belangrijk de verschillende ambities zijn voor de strategie. Tijdens de leiderschapsdagen werden de uitkomsten besproken, bediscussieerd en goedgekeurd. We bepaalden welke ambities de meeste en/of eerste aandacht verdienen en formuleerden de (rand) voorwaarden rond samenwerking met gemeenten en andere partijen, de (interne) organisatie en financiën.

portretfoto Anki de Hoon
portretfoto Anki de Hoon
portretfoto Anki de Hoon

DE LOTERIJ
Eind augustus 2024 ontvingen alle medewerkers en trajectdeelnemers een lot, samen met informatie over de Tour de Diamant. We vroegen iedereen het lot in te vullen
met de vraag: ‘Wat vind je het leukst of fijnst aan je werk of traject bij ons?’ Ruim 500 mensen namen de moeite om een
lot in te vullen: het was inspirerend om te lezen waarom mensen graag bij ons werken of een traject volgen. Deelnemers aan de Tour de Diamant kregen een extra lot met kans op mooie prijzen. We hebben 25 prijzen en een
prachtige hoofdprijs uitgereikt. 

portretfoto Anki de Hoon

NOG MEER PARTICIPATIE
We bespraken onze ambities ook met andere groepen zoals beleidsmakers, leidinggevenden van gemeenten, klantregisseurs en gemeentelijke consulenten. Hun tips en adviezen voor (de uitvoering van) de strategie waren meer dan welkom.

OVERDRACHT VAN DE STRATEGIE NAAR DIRECTIE
EN MANAGEMENT
Begin en medio oktober 2024 vonden bijeenkomsten plaats met directie en management. We bespraken de stip aan de horizon, de thema’s en ambities uitgebreid met elkaar. De cruciale vraag of iedereen zich hierin kan vinden en zijn of haar bijdrage wil leveren, werd positief beantwoord. Samen met de werkgroep Strategie hebben directie en management de ambities verder ingevuld en bepaald
welke activiteiten we de komende jaren moeten uitvoeren om deze waar te maken.

Nawoord

Yasin Torunoglu

Algemeen directeur

De kern van dit strategiedocument is een simpel maar krachtig idee: de mens centraal stellen. Voor mij is dit geen abstracte gedachte maar een principe dat diep geworteld is in mijn eigen leven.

Opgegroeid in een gezin dat soms moest vechten voor kansen, heb ik van dichtbij ervaren hoe belangrijk het is dat iemand in je gelooft, je ziet en je een kans geeft om te groeien. Iemand die soms regels en systemen uitdaagt, omdat ze voor jou niet werken.

Als uitvoeringsorganisatie is de Diamant-groep een uithangbord en een aanspreekpunt van de overheid, voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Veelal mensen die behoefte hebben aan professionals die vanuit de bedoeling acteren:die je soms een duwtje in de rug geven of een helpende hand bieden.

Dat vormt de leidraad voor onze strategie richting 2030. We bouwen aan een toekomst waarin iedereen, ongeacht achtergrond of situatie, kan meedoen en zichzelf kan ontwikkelen.

Dit document is het resultaat van een
intensieve reis waarin we niet alleen hebben geluisterd naar onze collega’s en partners, maar vooral naar de mensen voor wie we dit werk doen. Zij laten zien hoe belangrijk het is om een plek te hebben waar je ertoe doet, waar je kunt leren en groeien.

Met deze strategie zetten we niet alleen een stip aan de horizon, maar brengen we een echte beweging op gang. Een beweging waarin de kracht van mensen centraal staat, waarin we samen patronen doorbreken en grenzen verleggen. Dat vraagt lef, toewijding en soms een beetje eigenwijsheid. Maar bovenal vraagt het om vertrouwen in mensen.

Ik ben trots op wat we samen hebben neergezet. Dit document is meer dan een plan: het is een belofte aan iedereen die zich door ons gesteund weet. De belofte dat we blijven kijken naar de mens achter het verhaal en samen werken aan een inclusieve toekomst waarin iedereen een plek heeft.