Onze historie

De Diamant-groep bestaat sinds 1957, al gebruiken we pas sinds 1999 de naam Diamant-groep. Het begon in 1957 met stichting Wemiva (werkplaats voor minder validen). Hier kregen mannen die vanwege een lichamelijk of geestelijk gebrek moeilijk werk vonden in het bedrijfsleven een kans. Toen was het ook al het doel om hen te laten re-integreren bij Tilburgse bedrijven. De stichting groeide snel en hielp vanaf 1962 ook vrouwen aan het werk. In 1971 veranderde de naam naar Stichting Wemibra (Werkverbanden Midden-Brabant). In 1976 fuseerden we met de afdeling Sociale werkvoorziening van de Sociale dienst. En werd de naam DSW: Dienst Sociale Werkvoorziening. Het logo bestond uit een diamant.

De Diamant-groep

De activiteiten breidden zich uit. Naast het productiewerk van allerlei bedrijfsartikelen, ontwikkelde DSW zich tot een leerwerkbedrijf en organiseerde leerwerkplekken bij reguliere werkgevers. Tijd voor een passende en eigentijdse naam. Dat werd de Diamant-groep. Een diamant vanwege haar vele facetten. Net als onze organisatie: 3600 medewerkers, talrijke opdrachtgevers en een schat aan producten, diensten, regelgevingen, werkvormen en werkplekken.

Van gemeentelijk onderdeel naar gemeenschappelijke regeling

De Diamant-groep was een gemeentelijk onderdeel. Tot 1 januari 2005. Toen werd de Diamant-groep het zogeheten schap (het openbaar lichaam) in een gemeenschappelijke regeling. In het schap is de regie door het bestuur en de gemeenten gescheiden van de uitvoering door de Diamant-groep. Het maakte ons slagvaardiger terwijl bestuur en politiek toch betrokken bleven.

Van Wet sociale werkvoorziening naar Participatiewet

In 2015 verving de Participatiewet de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Het doel van de Participatiewet is dat er meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag gaan bij reguliere werkgevers. Voor de Diamant-groep betekende dit een ontwikkeling van een traditionele sociale werkvoorziening naar een modern ontwikkel- en werkbedrijf.

Vandaag de dag

Vandaag de dag zijn we een veelzijdig ontwikkel- en werkbedrijf. We geloven dat iedereen ertoe doet en willen dat iedereen meedoet. Daar voelen we ons samen – met en voor elkaar – verantwoordelijk voor. Groei en ontwikkeling staan centraal. En onze deur staat altijd open. Wie je ook bent en wat je ook hebt meegemaakt of met je meedraagt, bij ons begint iedereen met een blanco pagina. We laten mensen ervaren dat ze er echt toe doen. Dat doen we voor de gemeenten Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek, Gilze en Rijen, Dongen en Alphen-Chaam. We laten mensen meedoen!